Wandbekleding.

Behang
Door de eeuwen heen zijn wanden op de een of andere manier decoratief afgewerkt. In de middeleeuwen hielden de gilden het vakmanschap hoog in het vaandel. Er werd op toegezien dat het ambacht goed werd uitgevoerd. Uit die tijd dateren de decoratieve versieringen in kerken en kastelen. Tot in het midden van de 18de eeuw was behang nog niet in beeld. Toen in 1799 "het papier zonder eind"werd uitgevonden, kon behang in volle rollen worden gemaakt.
Gezien de productiekosten waren de behangsels alleen bestemd voor financieel draagkrachtige mensen. De woonvertrekken van gewone burgers kenden slechts gewitte wanden soms voorzien van een plint van delftsblauwe tegels.
De industriele revolutie in de tweede helft van de 19de eeuw zorgde ervoor dat papier in grote hoeveelheden bedrukt kon worden en zo kon behang doordringen tot alle lagen van de bevolking
Vanaf 1850 tot heden is behang een cultuur product

behang
Ook technische ontwikkelingen en de ontdekking van andere grondstoffen zijn van invloed geweest op de kwaliteit van wandbekleding. Hierbij kan gedacht worden aan het toepassen van polyvinylchloride. Met het oog op zorg voor het milieu gebruiken wij in toenemende mate acrylaat voor het verkrijgen van structuren. De hedendaagse acrylaten voor behang zijn weekmaker- en oplosmiddelvrij. Hierdoor zijn de nieuwe behangsels op natuurlijke wijze afbreekbaar.

Er zijn verschillende soorten wandbekleding te verkrijgen o.a.:

- acrylaatbeahng
- fotowanden
- glasweefsel
- isolerende wandbekleding
- kinderkamerbehang
- lambrisering
- "normaal" behang
- textielwandbekleding
- themacollecties rand/stof
- vinylgeschuimd
- vinyl papierdrager
- vinyl textieldrager

 


naar Decoratieve Technieken